7 نشانه خرابی موتورفن که باید جدی بگیرید

7 نشانه خرابی موتورفن که باید جدی بگیرید

مقدمه

علائم خرابی موتورفن سمند

موتورفن در سیستم خنک کننده پیشرانه خودرو یکی از اجزای بسیار مهم می‌باشد که وظیفه تنظیم دمای موتور و جلوگیری از داغ کردن بیش از حد آن را برعهده دارد. خرابی و عدم کارکرد درست موتورفن می‌تواند باعث صدمات شدیدی به موتور خودروی شما شود و هزینه‌های بسیار زیاد تعمیرات را برای شما به وجود آورد. ما در این مقاله به بررسی 7 نشانه مهم خرابی موتورفن می‌پردازیم تا در صورت مشاهده فورا اقدام به تعمیر یا تعویض آن نمایید. با متال یدک همراه باشید.

1. افزایش دمای موتور و داغ کردن خودرو 

علائم خرابی موتورفن پراید

یکی از بارزترین علامتهای خرابی موتورفن، افزایش غیر طبیعی دمای موتور خودرو است. در این بین اگر شما به عقربه آمپر دمای پیشرانه نگاه کنید خواهید دید که به سمت بالا و قرمز در حال حرکت بوده و به احتمال زیاد موتورفن ماشین شما دچار مشکل شده است.

علتها

  • سوختن موتورفن
  • خرابی ترموستات
  • شکستگی پروانه فن

راه حل‌ها:

در این حالت باید خودرو را متوقف کنید و به بررسی ظاهری سیستم خنک‌کاری بپردازید به طور مثال ببینید فن‌ها با دور بالا چرخش دارند یا با دست زدن به بدنه رادیاتور ببینید که رادیات گرم است یا سرد که اگر سرد بود ترموستات در حالت بسته قفل شده است. در صورتی که هرکدام مشکل داشت باید اقدام به خرید و تعویض آنها نمایید.

2. صداهای غیرعادی از موتورفن

رفع صدای فن خودرو

در هنگام کارکردن موتورفن نباید صدای غیرعادی و ناهنجاری از آن به گوش برسد ولی اگر شنیدید که صداهایی مانند جیرجیر، نویز و سوت کشیدن از سمت آن می‌آید نشان میدهد که بلبرینگ موتورفن خراب شده و یا پروانه‌فن یا دیاق آن آسیب دیده است.

علت صداها

  • شل شدن اجزای داخلی موتورفن
  • گیر کردن اجسام خارجی در پروانه‌فن
  • مستهلک شدن و فرسودگی بلبرینگ
  • شکستگی قطعات

راه حل:

باید موتورفن را باز کرده کرده و به بررسی اجزای آن بپردازید و در صورت مشاهده خرابی یا شکستگی در اجزای آن مانند بلبرینگ یا پروانه‌فن آنها را با نمونه نو و سالم تعویض نمایید.

3. از کار افتادن موتورفن

چگونه بفهمیم فن ماشین سالم است

اگر موتورفن از کار بیفتد و چرخش نداشته باشد، دمای موتور به سرعت افزایش یافته و خودرو به اصطلاح جوش می‌آورد. این ایراد زمانی رخ میدهد که یا جریان برق ورودی قطع شده یا موتور الکتریکی فن سیم‌پیچش دچار سوختگی می‌شود.

علت از کار افتادن موتورفن خودرو

  • سوختن فیوز
  • خرابی رله فن
  • مشکل در سیم‌کشی و سوکت رله‌فن

راه حل رفع مشکل 

اولین گام برای رفع این ایراد بررسی و تست کردن فیوز و رله‌فن است و در صورت خرابی، تعویض کردن آنها با نمونه سالم انجام دهید، ولی اگر این قطعات سالم بودند سیم‌کشی و سوکتها را چک کرده و در نهایت موتورفن را نیز تست کنید.

4. روشن شدن چراغ چک در صفحه کیلومتر

علائم خرابی فن ال نود

اگر در زمان استفاده از خودروی خود مشاهده کردید که چراغ چک روشن شده  و به همراه آن آمپر آب ماشین هم شروع به بالا رفتن کرده است، به احتمال زیاد موتورفن خودروی شما از کار افتاده است و باید اقدام به بررسی آن نمایید.

علت این نمونه ایراد

  • خرابی سنسور دما آب 
  • اختلال در عملکرد ECU
  • خراب شدن موتورفن

رفع ایراد

با مراجعه به تعمیرگاه باید مکانیک با دستگاه دیاگ خودرو را اسکن کند و در صورت وجود کد خطا اقدام به تعویض قطعه مورد نظر نماید ولی اگر با تعویض قطعات ایراد رفع نشد باید اقدام به خرید موتورفن و تعویض آن نمایید.

5. کاهش سرما کولر خودرو

علائم خرابی موتورفن پژو

موتورفن نقش بسیار مهمی را در سرمادهی و عملکرد بهینه کولر خودرو دارد. اگر سیستم تهویه مطبوع خودرو شما خوب کار نمی‌کند یکی از قطعاتی که باید بررسی شود موتورفن خنک کننده خودرو است و به احتمال زیاد دچار مشکل شده است.

علت ایراد

  • خرابی موتورفن
  • کثیف شدن کندانسور و رادیاتور خنک‌کننده خودرو

راه حل رفع ایراد

موتورفن را بررسی کنید و در صورت خرابی اقدام به تعویض آن نمایید و اگر موتورفن سالم بود باید کندانسور و رادیاتور را شست‌شو دهید و مشکل را برطرف کنید.

6. کاهش سرعت چرخش موتورفن

علائم خرابی موتورفن سمند ef7

سرعت پایین چرخش موتور و پروانه‌فن می‌تواند نشانه‌ای از ضعیف شدن سیم‌پیچ موتور الکتریکی فن باشد و یا وجود ایراد در منبع تغذیه باشد. این خرابی باعث کاهش راندمان سیستم خنک‌کننده پیشرانه و همچنین کولر اتومبیل شما می‌شود.

علتها

  • کاهش ولتاژ در سیستم برق رسانی
  • فرسودگی سیم‌پیچ موتورفن

راه حل رفع ایراد

در ابتدا باتری و دینام خودرو را بررسی کنید، در ادامه موتورفن را نیز چک نمایید، همچنین سوکت و رله فن را نیز تست کنید و در صورت خرابی هر کدام اقدام به تعویض قطعه معیوب با نمونه سالم نمایید.

7. نشتی مایع خنک‌کننده

علائم خرابی موتورفن 206

نشتی مایع خنک کننده یا کولانت می‌تواند به دلیل خرابی موتورفن باشد. دلیلش هم این است که اگر موتورفن کار نکند دما و فشار در سیستم و مدار خنک‌کاری موتور خودرو بالا رفته و در نهایت از نقاط ضعف شروع به نشتی می‌کند.

  • خراب شدن موتورفن
  • نشتی رادیاتور
  • خرابی جنتها
  • افزایش فشار در مدار خنک‌کاری

راه حل 

کل قطعات سیستم خنک کننده موتور را بررسی کرده و در صورت وجود نشتی و یا هر ایراد دیگر اقدام به تعویض یا تعمیر آن نمایید.

چرا خرابی موتورفن خطرناک است؟

علائم خرابی موتورفن پژو 405

خرابی موتورفن خنک کننده پیشرانه می‌تواند آسیب‌های بسیار شدیدی را به موتور بزند، همچنین باعث افزایش مصرف سوخت و حتی خرابی کامل موتور شود که می‌تواند هزینه‌های بسیار هنگفتی را برای شما ایجاد کند. به این دلیل است که خرابی این قطعه باعث ایجاد خطر مضاعف برای خودروی شما می‌شود.

نکات مهم برای جلوگیری از خرابی موتورفن

علائم خرابی موتورفن تیبا

  1. بازدید دوره‌ای: در بازه زمانی معین عملکرد موتورفن و پروانه آن را بررسی کنید.
  2. تعویض کردن سر موعد فیوز ورله: این قطعات را همیشه مورد توجه قرار دهید تا درصورت بروز ایراد به موقع آنها را عوض کنید.
  3. بررسی سیم کشی‌ها: از صحت و سلامت دسته سیم موتورفن اطمینان حاصل کنید.
  4. اطمینان از عدم وجود اجسام در میان پره‌های پروانه‌فن: به دلیل تماس مستقیم این قطعه با محیط همیشه در معرض نفوذ اجسام در میان پره‌ها قرار دارد که باعث خرابی و شکستگی می‌شود. شما با بررسی آنها همیشه مطمئن باشید که اجسام مانند چوب، برگ یا پلاستیک و... در میان پره‌ها نباشد.

نتیجه‌گیری

علائم خرابی موتورفن سمند

موتورفن یکی از قطعات بسیار مهم و حیاتی در سیستم خنک‌کاری پیشرانه در تمام خودروها است و خرابی آن می‌تواند مشکلات جدی را برای قوای محرکه اتومبیل ایجاد کند. با آگاهی از علائم خرابی و اقدامات به موقع که شامل تعمیر یا تعویض این قطعه است می‌توانید از آسیب‌های بسیار شدید به خودروی خود جلوگیری کنید. اگر هر یک از نشانه‌هایی  را که در این مقاله ذکر کردیم را مشاهده کردید حتما در اسرع وقت به یک تعمیرکار خودرو مراجعه کرده و نسبت به رفع عیب آن اقدام نمایید.

با توجه به اهمیت این موضوع لطفا نظرات و تجربیات خود را درباره خرابی موتورفن و روش‌های رفع آن را با ما درمیان بگذارید. 


(0 votes)

create امیرحسین نظری today 03/08/22 visibility 120 بازدید

هنوز نظری ارسال نشده
در حال ارسال، لطفا صبر کنید