اتوماتیک استارت خودرو چیست و چگونه کار می کند
مقدمه
در این مقاله سعی میکنیم تا شما را با قطعهای به نام اتوماتیک استارت آشنا کنیم و اینکه این قطعه چه اهمیتی در سیستم استارت خودرو دارد، علائم و نشانههای خرابی آن را بیان کرده و همچنین انواع مدلهای مدلهای آن را به شما نشان خواهیم داد تا در هنگام خرید بدانید کدام مدل برای استارت خودروی شما مناسب است. پس در ادامه این مطلب با متال یدک همراه شوید تا به بررسی این قطعه مهم در سامانه استارت خودرو بپردازیم.
اتوماتیک استارت خودرو چیست و چگونه کار میکند؟
اتوماتیک استارت (سلونوئید استارت) یک قطعه حیاتی در سیستم استارت خودرو به شمار میرود که وظیفه آن راه اندازی سیستم استارت پیشرانه است. از لحاظ ظاهری شکلی استوانهای دارد و دارای فنر و قطعات جانبی که در هنگام فروش درون جعبه آن قرار دارد میباشد.
به طور کلی اتوماتیک استارت بین باتری خودرو و موتور استارت قرار دارد و وظیفه هدایت جریان الکتریسیته یا قطع آن به استارت است، یعنی وقتی شما سوییچ را میچرخانید یا دکمه استارت را فشار میدهید جریان برق را وصل کرده و با این کار باعث حرکت استارت شده و در ادامه موتور خودرو روشن میشود.
نحوه عملکرد اتوماتیک استارت مرحله به مرحله
- مرحله تحریک: با چرخاندن سوئیچ و یا فشردن دکمه استارت/استاپ جریان برق ضعیفی را به سمت اتوماتیک استارت هدایت میکنید که باعث تحریک سیمپیچ درون آن میشود.
- مرحله قطع و وصل جریان الکتریسیته: با تحریک شدن سیم پیچ درون اتوماتیک استارت، یک میدان مغناطیسی ساخته میشود که پلاتینهای درون اتوماتیک را به هم وصل میکند و این اتصال به استارت این امکان را میدهد تا برق قدرتمند را از باتری خودرو دریافت کند.
- درگیری دنده استارت با فلایویل: با وصل شدن جریان برق با آمپر بالا دنده استارت به جلو رفته و با فلایویل درگیر میشود و موتور را برای روشن شدن به حرکت در میآورند.
- بازگشت به حالت اول: با روشن شدن موتور جریان برق قطع شده و پلاتینها از هم جدا میشوند و چرخ دنده استارت به جای اول خود باز میگردد.
تا اینجا به صورت خلاصه با نحوه عملکرد اتوماتیک یا سلونوئید استارت آشنا شدیم و در ادامه اجزای داخلی آن را معرفی خواهیم کرد.
اتوماتیک استارت از چه اجزایی تشکیل شده است
- سیمپیچ: کار این قسمت ساخت میدان مغناطیسی برای اتصال پلاتینها میباشد.
- پلاتینها: اجزایی هستند که با برقراری اتصال، جریان قوی را از باتری به استارت منتقل میکند.
- هسته متحرک: قسمتی از سلونوئید استارت است که با ایجاد میدان مغناطیسی، پلاتینها را بهم متصل و یا از هم جدا میکند.
علائم خرابی اتوماتیک استارت
خرابیهای رایج در قطعه اتوماتیک استارت شامل موارد زیر است:
- عدم اتصال جریان الکتریسیته: این مشکل ممکن است به دلیل خرابی پلاتین یا ضعیف شدن سیم پیچ رخ دهد.
- عدم توان مناسب جهت اتصال چرخ دنده استارت: با به وجود آمدن این ایراد چرخ دنده استارت نمیتواند به خوبی درگیر شود و پیشرانه را روشن کند.
- سوختن سیمپیچ: داغ شدن بیش حد سیم پیچ درون اتومات استارت به دلیل فرسوده شدن.
فرق اتوماتیک استارت 2 پیچ و 3 پیچ چیست؟
نکته: در تصویر زیر اتوماتیک استارت دو پیچ و سه پیچ را در کنار هم مشاهده میکنید.
ابتدا برای درک این موضوع باید مدلهای استارت را به خوبی بشناسیم تا بتوانیم تفاوت بین آنها را متوجه شویم و هنگام خرید اتوماتیک استارت نمونه مناسب با مدل نصب شده بر روی خودرو را انتخاب نماییم چون هر مدل استارت، اتوماتیک مربوط به خودش را طلب میکند و صرفا به این دلیل که خودروی شما مثلا پژو 405 است دیگه هر سلونوئید استارت که روی آن نوشته شده باشه مناسب برای پژو 405 روی آن قابل نصب نخواهد بود پس در ادامه مطلب همراه شوید تا در ابتدا انواع مدلهای استارت خودرو را شرح دهیم.در همین ابتدا:
استارت چهار ذغاله یا طرح جدید با کد D6G4
این مدل استارت هم برای خودروهای خانواده پژو اعم از 206، 405، پارس و همچنین انواع مدلهای سمند تولید شده و بر اساس نوع خودرو باید آن را انتخاب نمایید اما نکته در کد این قطعه نهفته است. استارت مدل D6G4 که در بازار به 4 زغاله معروف است نوع اتوماتیک این مدل به اصطلاح 2 پیچ یا طرح جدید است، پس هنگام خرید اتوماتیک استارت باید بدانید که نوع استارت خودروی شما کدام مدل است و اگر طرح جدید موسوم به 4 ذغاله بود اتومات آن مدل 2 پیچ میشود.
استارت 2 زغاله طرح قدیم با کد D6RA
این مدل استارت هم برای خودروهای خانواده پژو و سمند مورد استفاده قرار میگیرد و باید بر اساس نوع خودروی خود که چه ماشینی است نوع آن را انتخاب کرده و اتوماتیک مورد استفاده در آن از نوع 3 پیچ میباشد و با کد D6RA که به طرح قدیم معروف است را باید برای آن استفاده نمایید.
خوب، حالا متوجه شدیم که فرق بین اتوماتیک استارت 2 پیچ و 3 پیچ در چیست و در کدام مدل استارتها مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا اتوماتیک استارت خودرو قابل تعمیر است؟
در همین ابتدا باید عرض کنم که جواب این سوال خیر است و دلیلش هم اینه که این قطعه طی یک فرآیند تولید صنعتی و مکانیزه تولید شده و به صورت کاملا یکپارچه و روی هم پرس شده به بازار عرضه میشودو به همین دلیل تعمیر آن امکان پذیر نبوده و اگر هم کسی اینکار را انجام دهد به هیچ وجه استاندارد نیست و قابلیت اطمینان و ضمانتی برای آن وجود ندارد. پس در صورت خرابی این قطعه باید نسبت به خرید و تعویض آن اقدام نمایید.
create امیرحسین نظری today 03/08/15 visibility 164 بازدید